تجزیه و تحلیل بنیادی
تجزیه و تحلیل بنیادی نیز از دیگر خدمات این شرکت مشاورهی سرمایه گذاری است. تحلیل بنیادی در واقع بررسی دقیق عوامل تاثیر گذار بر اقتصاد و ارزش یک شرکت است؛ یعنی با توجه به دادههایی که از شرکت منتشر میشود، در سود بودن یا در ضرر بودن شرکت مشخص میشود و این موضوع کمک شایانی به کاهش ریسک در بازار سرمایه میکند. در تجزیه و تحلیل بنیادی، اطلاعاتی که بر ارزش گذاری شرکت تاثیر گذارند اعم از موارد مالی و غیر آن هستند.تحلیل صنعت به منظور یافتن صنایعی با اینده ای روشن صورت میگیرد بنابراین سرمایه گذار قادر به انتخاب شرکت هایی با اینده ای بهتر در محدوده ان صنایع خواهد بود. تحلیل اساسی در سطح شرکت شامل تحلیل متغییرهای اصلی مالی برای تخمین ارزش ذاتی شرکت می باشد. این متغییرها شامل فروش،حاشیه سود ،اسهلاک(کاهش بها)، نرخ مالیات،منابع مالی، گردش دارایی ها و عوامل دیگراست.تحلیل های بعدی می تواند شامل موقعیت های رقابتی شرکت در ان صنعت،روابط کارگری،تغییرات تکنولوژی، مدیریت، رقابت خارجی و غیره باشد.
برخی از عواملی که خو شرکت به نوعی بر ان ها کنترل دلرد و هنگام خرید باید به ان ها توجه داشت در ادامه ذکر میشود.
نکات مهم خریداری سهام:
قابلیت نقد شوندگی:
یک ورقه سهام به معنای امکان فروش سریع ان است. هرچقدر سهامی را بتوان سریع تر و با هزینه کمتری به فروش رساند قابلیت نقدشوندگی ان بیشتر است.
تعداد سهام در دست عموم:
قابلیت نقدشوندگی یک ورقه سهام تا حدودی به تعداد سهام در دست عموم بستگی دارد. هرچه تعداد سهامی که در دست مردم قرار دارد بیشتر باشد حجم و سرعت گردش معاملات افزایش یافته و بازار قیمت منصفانه و معقول تری برای ان پیدا می کند.
ترکیب سهامداران:
یکی از معیارهای مطلوبیت یک ورقه سهام ترکیب سهامداران است که در واقع هیأت مدیره ان را تعیین میکند ک همی تواند به نفع سهامداران جزء یا عمده باشد.
سودآوری:
شاید مهم ترین عامل برتری یک سهام میزان سودآوری ان باشد. با توجه به اینکه تعداد سهام منتشر شده از سوی شرکت ها باهم متفاوت است میزان سوداوری یک سهام با نسبت سود هر سهام یاEPS سنجیده می شود.
ثبات نسبی سودآوری:
هرچه میزان انحراف سود اوری سال های گذشته و یا سود های احتمالی آینده نسبت به میانگین سود یا سود مورد انتظار بیشتر باشد ریسک سهام بالاتر و ارزش ان کم تر خواهد بود، برعکس هرچه روند سود دهی سال های گذشته و آتی از ثبات بیشتری برخوردار باشد ریسک کم تر و ارزش سهام بالاتر است.
تاثیر نسبت سود تقسیمی هرسهام:
سود تقسیمی هر سهام از تقسیم سود نقدی هر سهام به سود هر سهام دیگر بدست می اید.
نسبتE/P به P/E:
سود هر سهام مبلغ سود به ازاء ارزش اسمی سهام را نشان می دهد. با توجه به اینکه ارزش اسمی سهام کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران ۱۰۰۰ ریالی بوده و ممکن است قیمت بازار انواع سهام متفاوت باشد برای مقایسه شرکت ها با یکدیگر رقم سود نسبت به قیمت بازار تحت عنوان نسبتE/P سنجیده میشود.خاطرنشان می شود که سهام داران در خرید سهام می توانند از نسبت قیمت بر درآمد تحت عنوان نسبت P/Eنیز استفاده کنند. این نسبت یکی از ابزار های رایج جهت تحلیل وضعیت شرکت ها، صنعت و بازار است.
ارزش ویژه هر سهام:
از نسبت حقوق صاحبان سهام به تعداد سهام منتشر شده به دست می آید و در مقایسه با ارزش اسمی هر سهام سنجیده میشود.
بافت تامین مالی شرکت:
بافت تامین مالی که شامل بدهی ها و حقوق صاحبان سهام است که تاثیر بسزایی در عملکرد و سوداوری یک شرکت دارد.
مهلت و تاریخ پرداخت سود سهام:
طبق ماده ۴۰۲ قانون تجارت در صورتی که مجمع عمومی عادی سودی را تصویب کند شرکت باید ظرف مدت ۸ماه از تایخ تصویب ان را به سهامداران پرداخت نماید.
انتشار مستمر اطلاعات و اخبار نسبی:
در صورتی که شرکت ها در ارائه اطلاعات شفاف مالی و یا هرگونه اخبار در زمینه وضعیت شرکت به سهامداران نهایت تلاش را نماید سهامداران با داشتن اطلاعات کافی می توانند اقدام به خرید و فروش سهام نمایند.
عمر شرکت و میزان استهلاک ماشین آلات:
هرچه شرکت ها از ماشین آلات جدید با تکنولوژی پیشرفته تر استفاده کنند در امر تولید موفق تر هستند و شرکت هایی که عمر ماشین آلات انها به پایان رسیده ممکن است نتوانند به تعهدات خود عمل کنند و در نتیجه در سودآوری شرکت بی تاثیر نخواهد بود.
پنجاه شرکت فعالتر:
بررسی تجربه بوسهای اوراق بهادار در کشورهای مختلف نشان می دهد که شناسایی شرکت های ممتاز یا دارا موفقیت برتر اغلب برپایه معیار های قدرت نقدشوندگی سهام میزان تاثیرگزاری شرکت بر بازار و برتری نسبت های مالی انجام میشود.